Van Oosterom Consultancy

Hoogwolde 5-6

8072 PW Nunspeet

Bewust leiderschap

Op weg naar bewust/volwassen leiderschap doorlopen leiders verschillende fasen. Macht door status en egopositie, de derde fase, is de dominante maar aan het voorbij gaande vorm van macht. Vrouwen vinden deze fase waarin ze zichtbaar zijn en ook hun hardere talenten inzetten, vaak een hele moeilijke. Ze blijven liever hangen in de fase van macht door bondgenootschap (de tweede meer vrouwelijke fase) of willen deze fase overslaan; wat niet kan. Mannen vinden deze derde (meer mannelijke) fase soms zo lekker dat ze niet willen loslaten en doorgroeien. De vierde fase is weer een meer feminiene vorm van leiderschap, macht door visie, bespiegeling en wijsheid. Steeds meer zien we deze vorm van macht zich ontwikkelen. Op dit moment vaak door mannen die leren loslaten. Soms moeten vrouwen nog een inhaalslag maken door die zichtbare fase heen. Mannen en vrouwen zijn vanuit die zichtbare fase bezig de basis van hun machtspositie te veranderen.

 

Marianne heeft vanuit de netwerkorganisatie Van Velzen Development, zo’n 12 jaar leergangen leiderschap gegeven voor het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Openbaar Ministerie. Zowel de basisleergang leiderschap als de vervolg-leergang leiderschap. Benieuwd naar de basis-modellen over leiderschap of de nieuwste inzichten op het gebied van leiderschap? Allemaal ingangen om uw leiderschap verder te ontwikkelen.

 

Incompany trainingen zijn bijna altijd gemengd. Zowel mannen als vrouwen aan de top zijn op dit moment bezig met een doorgroei naar die vierde fase van macht. Hierin komt Mariannes licentie voor de creatieve leersystemen van Visions Unlimited goed van pas. Veel vrouwen lieten die mannelijke vorm van leidinggeven in de daarbij passende harde structuren aan zich voorbij gaan. En zullen geweldig tot hun recht komen in die volgende fase waarvoor andere structuren in de maak zijn. Maar je kunt geen fase overslaan. Veel vrouwen maken daarom op dit moment een slag in die harde derde fase om te leren zichtbaar te zijn vanuit hun ik/ego. Van daaruit kunnen ze verder. Marianne is verbonden aan de Supervrouwen Academy, een trainingsorganisatie van vrouwen voor vrouwen. Zie mijn gepubliceerde artikel over feminien leiderschap in de wintereditie van hun magazine: http://magazine.nlsupervrouwen.nl/supervrouwen-winter-magazine#!/inspirerende-vrouwen-van-2016